Please enable JS

Дзеркальний фотоапарат – будова і принцип роботи

Зеркальный фотоаппарат

Дзеркальний фотоапарат – будова і принцип роботи

/ Administrator/Туризм

Ще 5-10 років тому дзеркальні фотоапарати купувалися виключно для професійних зйомок. Їх використовували фотографи для заробітку на весільних урочистостях, днях народження, показах мод, міських заходах або для створення ефектних публікацій в глянцеві видання. І ось прийшов час мобільних гаджетів і соціальних мереж, коли кожен власник сторінки в Інстаграм прагне радувати своїх передплатників крутими фотографіями, яскравими, насиченими і «живими» зображеннями.

Далеко не кожна камера в смартфоні здатна на подібні шедеври! Зате досягти бажаного допоможе дзеркальний фотоапарат. Тепер ці пристрої купують не тільки професіонали, але й любителі: туристи — для зйомок в різних екзотичних куточках світу, подружжя — для створення сімейного фотоальбому, а молоді батьки — щоб мати можливість закарбувати кожен день дорослішання свого малюка.

Якщо професійний фотограф може відразу відповісти на питання про те, дзеркальний фотоапарат, що це значить, то для новачка, який тільки день назад придбав собі техніку з наворотами, з цим моментом ще потрібно розібратися.

Давайте разом з’ясовувати все, що потрібно знати про дзеркальні фотоапарати.

Дзеркальний фотоапарат

Дзеркальний фотоапарат: з чого все починалося?

Перший прототип сучасної «дзеркалки» був сконструйований ще у 1861 році фотографом Томасом Саттоном. Він створив пристрій з єдиним дзеркальним об’єктивом. Конструктивно вінявляв собою штатив і великий ящик із світлонепроникною кришкою. Об’єктив ловив фокус, а складна дзеркальна система формувала кінцеве зображення.

Перший дзеркальний фотоапарат, історія створення якого в наші дні здається чудернацькою, зовні виглядав, щонайменше, дивно. Зате у 1923 році з’явилася модель із 35-міліметровою плівкою, яка вже мала схожі з сучасною технікою розміри і форму. Ним став дзеркальний фотоапарат Лейка 0, що дозволяє переглядати негативи. Незабаром світ побачив камеру Leica 2, оснащену потужним фокусом і видошукачем, і модель Leica 3 із регулятором часу витримки.

Менш ніж через 10 років з’явилася кольорова плівка. Щоб зрозуміти будову та принцип роботи камери, нам належить вивчити все про дзеркальний фотоапарат, у тому числі і його відмінні параметри від «цифри».

Історія дзеркального фотоапарту

Відмінності «дзеркалок» від цифрових камер

Для початку потрібно розібратися, що таке цифровий фотоапарат і які його різновиди існують. А являє він собою пристрій, в якому функція запису зображення виконується за фотоелектричним принципом. Картинки, отримані на ньому, можна переглянути через комп’ютер, мобільний гаджет, планшет. Їх можна передати по мережі або на паперові носії через принтер. Так що відповісти на питання «дзеркальний фотоапарат, чим відрізняється від звичайного» досить просто: дивитися знімки безпосередньо на цифрових моделях камер не можна.

Що стосується «дзеркалок», то фотокадри доступні для перегляду відразу ж. Їх можна коригувати, збільшувати і видаляти. Зрозуміти, що краще цифровий фотоапарат або дзеркальний, допоможе список їх відмінних рис. Так, «дзеркалки» відрізняються наступними характеристиками:

  • можливість самостійно задавати параметри зйомки;
  • матриця в дзеркальному фотоапараті більша, а передача кольору краща;
  • допустимо змінювати спалах і об’єктив;
  • наявність режиму мультизйомки, завдяки чому миттєво реагує фокус, при цьому якість знімків буде дуже високою;
  • розміри куди більші, ніж у цифрових пристроїв.

Відмінності «дзеркалок» від цифрових камер

Якщо підійти до питання «дзеркальний фотоапарат і цифровий відмінності» грунтовніше, тоді слід звернути увагу на такий важливий фактор, як ціна техніки. «Цифра» завжди коштує на порядок дешевше. Її можна віднести до бюджетних видів фототехніки, які нерідко купують дитині або старшому поколінню в подарунок.

Якщо порівнювати дзеркальний фотоапарат плюси і мінуси, то його переваги істотно переважають над недоліками. До останніх можна віднести високу вартість, але, як правило, вона виправдовує надії тих, хто придбав пристрій.

«Цифра» і «зеркалка» в продажу: де і яку шукати?

Існує багато надійних брендів, якість техніки яких перевірено часом і клієнтами. Зазвичай виробники фото- і відеокамер пропонують широкий асортимент товарів для професіоналів і для любителів. Крім того, в каталозі практично будь-якої компанії з виробництва та реалізації фототехніки представлений дзеркальний фотоапарат і бездзеркальний тип пристрою в широких модельних лінійках і в не менш широкому ціновому діапазоні.

«Цифра» і «зеркалка» в продажу: де і яку шукати?

Принцип роботи дзеркальної фотокамери

Є один важливий відмітний момент в роботі дзеркального об’єктива, який відрізняє камеру від інших видів фототехніки. Справа в тому, що картинка, яка потрапляє на нього, піддається багатоступінчатому перетворенню перед тим, як вона проявиться на екрані. Щоб зрозуміти цей процес краще, розглянемо детальніше дзеркальний фотоапарат — принцип роботи його поетапно:

  1. Стандартне положення камери, коли скло перекриває матрицю.
  2. Попадання променів на скляну поверхню безпосередньо до оптичних механізмів. На цьому етапі картинка повертається на 90 градусів, що важливо для отримання зображення в правильному положенні.
  3. Натискання кнопки приладу, коли спрацьовує функція повороту дзеркала в інше положення. У цей момент відсувається стулка, а картинка потрапляє на матрицю пристрою.
  4. Дані зчитуються і проявляються на екрані камери.

Коли всі перетворювальні етапи залишаються позаду, фотографія потрапляє в пам’ять пристрою.

Базові знання по експлуатації камери: що робити з новою покупкою?

Після того, як продавець упакував фотоапарат в коробку і відправив техніку в новий будинок, розбиратися з її настройками належить вже власнику. Без базових правил в цьому випадку не обійтися, оскільки деякі недосвідчені власники камер навіть не мають уявлення, як включити дзеркальний фотоапарат. Фахівці рекомендують із самого початку використання пристрою прикріпити до нього ремінь, щоб убезпечити його від падінь. Після цього потрібно зарядити акумулятор і вставити в пристрій, щоб виключити низький заряд батареї на випадок, якщо техніка раптом не зреагує на включення. Далі слід прикріпити об’єктив.

В інструкції зазначена кнопка включення приладу, тому зазвичай з цим пунктом особливих проблем не виникає. Коли екран загориться, необхідно приступити до вибору налаштувань. Це час і дата, архів для зберігання відео і фото, його структура, стабілізатор зображення, який потрібно активувати, якщо ця функція відключена. Наступний крок — це зміна налаштувань або прийняття завдань «за замовчуванням». У майбутньому їх можна буде змінювати на власний розсуд, так що на початку шляху краще обійтися заводськими налаштуваннями.

Базові знання по експлуатації камери: що робити з новою покупкою
Джерело фото: nl.letsgodigital.org

Як влаштована «зеркалка»: знімні частини і елементи камери

Вивчити дзеркальний фотоапарат, пристрій його і комплектацію просто необхідно, щоб напрацювати навички коректного налаштування усіх функцій з метою отримання чітких знімків високої якості. Складається камера з наступних елементів і деталей:

  • корпусу;
  • спускової кнопки;
  • фокусу;
  • затвору;
  • видошукача;
  • об’єктиву;
  • діафрагми;
  • фотоекспонометра;
  • вбудованого спалаху;
  • деталей живлення;
  • дисплею;
  • елементів управління;
  • блоку цифрової обробки і архіву зображень;
  • стабілізатора картинок;
  • матриці;
  • карти пам’яті.

Щоб розібратися в будові пристрою, слід подивитися схему «дзеркальний фотоапарат в розрізі» з різних ракурсів.

Схема дзеркального фотоапарату
Джерело фото: pctech-support.com

 

Що стосується об’єктива, то він існує в декількох різновидах, кожен з яких має своє окреме призначення і відмінні технічні характеристики. Наприклад, портретний об’єктив підходить для зйомки людей з мінімальним відображенням дефектів на шкірі, а макрооб’єктив — для зйомки невеликих об’єктів крупним планом.

Експозиція безпосередньо залежить від такого елемента камери, як діафрагма в дзеркальному фотоапараті. Це означає, що чим сильніше вона відкрита, тим більш світлим буде зображення на знімку.

Режими зйомки професійної камери

Все частіше любителі знімати і фотографуватися задаються питанням про те, що їм краще придбати — дзеркальний фотоапарат або смартфон. Сучасні мобільні гаджети дійсно відрізняються наявністю камери, здатної робити фото високої якості. Але є у професійного пристрою такі можливості, які не доступні жодному смартфону. Взяти хоча б режими зйомки дзеркального фотоапарата, за допомогою яких можна творити справжні фоточудеса. Розглянемо їх докладніше:

  • автоматика — камера сама задає всі необхідні налаштування;
  • портрет — зйомка людей на розмитому задньому фоні, за рахунок чого основний об’єкт виходить дуже чітким і яскравим;
  • пейзаж — для зйомки природи і міських пейзажів;
  • макро — фокусування на маленькому об’єкті;
  • спорт — супер-чіткі фото в русі;
  • нічний портрет — для яскравих, насичених знімків в темний час доби;
  • програмний – Р — самостійний вибір камерою необхідних функцій, параметрів діафрагми і витримки;
  • ручний – М — вибір налаштувань вручну;
  • S, Т, Тv – пріоритет витримки — параметри діафрагми задаються автоматично, а значення витримки потрібно підібрати самому;
  • А, Av – пріоритет діафрагми — підходить для портретної та пейзажної зйомки.

Режими зйомки професійної камери

Тепер перед вибором — дзеркальний фотоапарат або айфон — довго думати не доведеться, адже мобільний телефон, в першу чергу, являє собою вид техніки для спілкування і тільки після — для розваг. Те ж стосується і відеоустаткування. Якщо основне завдання пристрою — це створення роликів, тоді дзеркальний фотоапарат для відеозйомки підходить куди більше, ніж мобільний флагман.

Сучасна фототехніка — це справжні шедеври. Сьогодні дзеркальний фотоапарат як веб-камера використовується багатьма фотолюбителями. Для переналаштування пристрою в інтернеті приведена докладна інструкція і навіть є відео-уроки.

«Дзеркалка» для початківця-фотографа: три кращих варіанти

Щоб підібрати дзеркальний фотоапарат для початківців-фотографів, необхідно врахувати не тільки технічні характеристики пристрою, але і свої фінансові можливості, одночасно не забуваючи про бренд. Не варто віддавати шалені суми за модель, на якій новачок тільки буде осягати ази професії. Якщо таке хобі і вид заробітку сподобається, завжди можна продати стару модель і купити більш сучасну. Представляємо кращі моделі дзеркальних фотоапаратів (Canon, Nikon), що ідеально підходять для початківців:

  1. Canon EOS 4000D — містка батарея, висока якість, простота управління.
  2. Canon EOS 1300D — підключення до вай-фай, точний автофокус, зручність вибору налаштувань.
  3. Nikon D3400 — мікрофільмування, висока якість знімків в різних умовах, зручний корпус і простота експлуатації.

Також допоможуть вибрати дзеркальний фотоапарат рекомендації експертів. Перед купівлею необхідно перевірити фізичний розмір матриці, показник якої вимірюється в міліметрах. Важливо, щоби налаштування були максимально доступні користувачеві і їх можна було швидко змінити. З додаткових функцій важливі такі, як доступ до Інтернету, можливість підключатися до WI-FI і передавати файли по мережі.

Топ дзеркальних фотоапаратів 2020

Вирушаючи в магазин фототехніки за новою камерою, у будь-якої людини виникне логічне запитання: якщо і купувати дзеркальний фотоапарат, який краще вибрати з наявного широкого асортименту? Пропозицій дійсно дуже багато — від економ-моделей до люксових варіантів світових брендів. Однією з найпопулярніших вважається марка Canon. Кращий дзеркальний фотоапарат 2020за думкою професіоналів — модель Кенон EOS 5D Mark IV Kit EF 24-105mm f / 4L IS II USM. У цьому випадку ціна дійсно виправдовує себе.

Якщо ви вирішили купити дзеркальний фотоапарат Nikon, то фахівці рекомендують звернути свою увагу на моделі D3500 і D750. Зараз вони користуються величезною популярністю і затребуваністю не просто серед новачків, а й у колах професіоналів своєї справи.

Висновки

Дзеркальний фотоапарат

Таке придбання, як «дзеркальна камера» — це можливість почати працювати на себе і отримувати задоволення від того, що робиш. Професійна камера дозволить закарбувати всі найяскравіші і найщасливіші моменти в житті людини, його сім’ї та оточення. Отож,купівля фотоапарата є вкладенням не просто в техніку, як таку, а й в майбутні позитивні емоції, зворушливі спогади і приємну ностальгію за минулим.



Коментувати /1

  • Основним принципом роботи фотокамери є проекція оптичного зображення заданої інтенсивності світлового потоку на реєструючий елемент впродовж заданого інтервалу часу. Комбінація інтенсивності і часу зветься експозицією .


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.