Please enable JS

Акваріум у подарунок: переваги рішення, види резервуарів та акваріумних риб, підготовка акваріуму та його запуск

Акваріум у подарунок: переваги рішення, види резервуарів та акваріумних риб, підготовка акваріуму та його запуск

/ Administrator/Корисні подарунки

Акваріуми, що розташовані у торгових центрах та магазинах заворожують. Багато хто дивиться на них, затаївши подих, проте не наважується придбати та встановити такий резервуар із рибками у себе вдома. Часто причиною відмови від такої краси є не фінанси, а саме невпевненість. Починаються питання про те, чи вдасться власними зусиллями піклуватися про водних створінь, чи багато простору потрібно для встановлення ємкості у квартирі. А ще дехто переживає, що нові мешканці у своєму скляному житлі не впишуться в інтер’єр приміщення. Якщо ви помічаєте, що ваш друг, родич або кохана людина приковує свій погляд до ось таких живих куточків у зоомагазинах, значить прийшов час придбати акваріум в подарунок і втілити їх потаємну мрію, назавжди розвіявши всі страхи та переживання.

Акваріум як подарунок

Причини обрати акваріум у якості подарунку

Перед тим, як купувати акваріум в подарунок, важливо зважити всі ЗА та ПРОТИ такого придбання. Варто переглянути звички та хобі людини, якій призначається така штучна водойма. Також необхідно дізнатися, чи буде у її будинку досить місця для розташування цього оригінального подарунку. Хоча це не повинно стати проблемою, оскільки існує величезний вибір форм, конфігурацій і розмірів резервуарів. Якщо усі фактори вказують на те, що це вдале рішення, тоді ось іще декілька переваг, які підтверджують, що акваріум — корисний подарунок:

  • такий сюрприз сподобається не тільки завзятим акваріумістам, але й новачкам, котрі тільки починають знайомитися із водною фауною. Також він стане вдалою ідеєю для людей із великими будинками, куди можна встановити акваріум у якості декоративного предмету, який зможе ефектно оживити інтер’єр;
  • а іще акваріум — корисний подарунок, тому що сприятливо впливає на психіку людини. Якщо спостерігати за рухом рибок 10-20 хвилин, чого вже буде достатньо, зникають втома, напруження, поганий настрій, людина заспокоюється та розслаблюється. Це така собі риботерапія, яка буде корисною кожному і для якої нічого не потрібно робити, окрім як сидіти навпроти ємності із рибками та спостерігати за ними, наче за сюжетом улюбленого серіалу;
  • доглядати за конструкцією із новими жителями не складно. До того ж сьогодні у магазинах можна придбати вже готові набори для очищення та зміни води. Якщо встановити якісний фільтр, не буде необхідності міняти рідину протягом тривалого часу;
  • це привабливий резервуар, який можна обладнати на свій смак. Акваріум з рибками у якості подарунку можна піднести людині вже із аксесуарами та прикрасами, враховуючи кольорову гаму житла або стильове рішення інтер’єру. У такому разі можна буде зібрати декоративні елементи — камінці, будиночки, водорості та інші декоративні елементи у схожому дизайні;
  • ємності мають безпечну конструкцію. Їх виробляють зі спеціального, дуже витривалого та міцного скла, яке витримує значні навантаження та механічні впливи;
  • це доступний сюрприз з фінансової точки зору. Невелику за об’ємом посудину із рибками зможе дозволити собі кожен.

Проте перед тим, як подарувати акваріум з рибками, все ж необхідно дізнатися про їх різновиди і особливості підготовки резервуару до моменту вручення дорогоцінного презенту.

Різновиди акваріумів

Типи акваріумів та їх призначення

Існує такий рід занять, який має назву акваріумістика. Він пов’язаний із моделюванням екосистеми у замкнутому штучному водоймищі. Діяльність може мати декоративний, комерційний та науковий характер.

Види акваріумів

Справа у тім, що для запуску резервуару необхідно правильно його облаштувати. Та це ще не все! Важливо, аби обрані водні жителі могли співіснувати між собою, не хворіли і могли спокійно розмножуватися, продовжуючи свій рід. Якщо ви бажаєте прищепити своїй дитині любов до надзвичайного підводного світу або подарувати товаришу його часточку, перетворивши подарунок на корисне хобі, акваріумістика є самим доречним рішенням. Щоб вдало обрати скляну ємність для рибок, необхідно завчасно ознайомитися із їх різновидами та дізнатися, скільки коштує акваріум кожної із наступних категорій:

  1. Прісноводний. Такі типи товарів підходять саме новачкам у справі розведення рибок. Вони відрізняються простотою в експлуатації та бюджетністю, оскільки не потребують великих фінансових затрат. Наповнюються такі штучні скляні водоймища звичайною прісною водою, яка є у річках, озерах та криницях.
  2. Морські. Краще купувати професійним акваріумістам. З ними не легко працювати, хоча б через те, що це потребує значних грошових вкладень. Морський акваріум мусить бути облаштований біологічним фільтром, обігрівачем, ареометром, скімером, термометром, освітленням та помпою. Експерти використовують спеціальні сольові суміші, хімічні речовини та тести для акваріума, щоб регулярно робити заміри води та перевіряти її параметри, проводити контроль хімічного складу води та ніші.

Частіше за все прісноводні види резервуарів мають невеликі розміри та знаходяться у бюджетній ціновій категорії, тоді як морські, навпаки, великі за об’ємом і коштують вони відповідно.

Тропічний акваріум

Інша класифікація акваріумів розрізняється за внутрішньою екосистемою, тобто, які акваріумні рибки, види  можна розводити у кожному із них:

  1. Багатовидовий. Дозволяють поєднувати у собі різні види фауни та флори. Частіше за все використовують професіонали. Головне правило: обирати водних мешканців, котрі будуть співіснувати у гармонії, а не будуть поїдати один одного.
  2. Екологічний. Відтворює у собі середовище, притаманне конкретній місцевості, як то країна, континент або водоймище. Важливо максимально точно відтворити екосистему. Також потрібні характерні для неї акваріумні риби типові види.
  3. Видовий. Обирається одна порода і створюється відповідна їй екосистема.
  4. Голландський. Якщо людина не дуже любить водну фауну, то подаруйте їй водну флору. У такому резервуарі вирощуються рослини.
  5. Японський. Створюються природні композиції, що відтворюють реальні мотиви, як то гори, луки, ліси та інші. Поєднують у таких скляних водоймищах різноманітні акваріумні рибки, водорості та декоративні елементи.
  6. Нерестовий. Призначений для розведення риб. Отож, в якості подарунку підходить людині, для якої ця справа є улюбленим хобі або тому, хто розводить водних представників для продажу.
  7. Карантинний. Потрібний для тимчасового утримання риб та інших водних мешканців до моменту їх переміщення на постійне місце проживання. Теж сподобаються тим, хто має бізнес на розведенні риб.

Вибір акваріума — справа складна, тому що їх існує велике різноманіття. Отож, в першу чергу потрібно зважити, наскільки досвідченою у даному питанні є людина, якій призначається цей оригінальний подарунок.

Вибір акваріума

Види акваріумних рибок для початківців

Перед тим, як купувати мешканців у подарунковий акваріум, необхідно дізнатися, які саме види підходять вам та людині, якій готується сюрприз, а також ціни на акваріумні риби. Якщо призначається подарунок для початківця, а власний бюджет обмежений, тоді краще звернути увагу на наступні  5-ть видів рибок:

  1. Гуппі — для акваріуму об’ємом до 15-30 літрів досить буде 5-7 рибок. Відрізняється вид миролюбним характером. Заселяти можна із тетрами, півниками, даніо, райдужницею, мечоносцями.
  2. Мечоносці — на кожного хлопчика потрібно брати по 2-3 самочки. Якщо хочеться поєднати їх із іншими водними мешканцями, тоді кращі види акваріумних рибок для мечоносця — це гуппі, даніо, неони, соми та склярії.
  3. Моллінезія — є узагальненою назвою, до якої відносяться такі різновиди рибок, як чорна вітрильна, білі та жовті сніжинки, моллінезіябалон, моллі золота та плямиста. Краще за все вживаються із ляпіусами, гуппі, скляріями та мечоносцями.
  4. Чорна Тетра — відрізняється невимогливістю та витривалістю. У 15-літровий акваріум можна заселити до 7 таких мешканців. До них краще всього підселити мечоносців, гуппі, даніо, гурамі, моллінезію.
  5. Даніореріо — є штучно виведеним видом, що походить від рожевого даніо. Стане справжньою прикрасою акваріуму. Відрізняється простотою догляду та невибагливістю.

Якщо хочеться доповнити дуже великі за об’ємом акваріуми мешканцями великих розмірів, тоді краще обирати мирних її представників. Серед таких можна назвати барбуса торпедовидного та золоті рибки. Агресивні представники можуть існувати тільки окремими видами. Серед таких популярністю користуються астронотуси та дискуси.

Вибір акваріумних рибок

Поміщати у одну ємність рибок, що сумісні між собою, важливо не тільки у плані утримання від агресії та ворожнечі між ними, але й для того, щоб попередити хвороби акваріумних риб.

Окремо варто сказати про прибиральників акваріуму. Помічниками можуть стати сом, рибки, що поїдають водорості. Перший може бути агресивним до своїх сусідів і про це варто пам’ятати.

Вибір і поселення риб не стане проблемою, якщо правильно підібрати кількість самок та самців і створити правильне сусідство, обравши види, що добре ладять між собою.

Обладнання для акваріуму

Підтримувати біологічний баланс у акваріумі — це основна задач його власника, адже тільки так мешканці скляного водоймища будуть завжди здоровими, а сама конструкція зберігатиме свій привабливий зовнішній вигляд. Допоможуть у цій справі наступні засоби та прилади:

1. Компресор. Потрібен у разі, коли у невеликому за розмірами акваріумі живе багато риб та водоростей, якщо необхідно підтримувати баланс температури води для конкретного виду рибок, а ще для циркуляції води та збільшення площі поверхні для газообміну.

Компресор для акваріуму

2. Прилади освітлення. Правильно організоване освітлення у акваріумі дозволяє продовжити життя його мешканців, при тім це є представники, як фауни, так і флори. Є різні види приладів, проте найліпше обирати люмінесцентні, ЛЕД-лампи, гібридні. Якщо у резервуарі немає водоростів, тоді досить буде потужності 0.5 Вт на 1 літр води, а із підводними рослинами — від 0.5 Вт до 1 Вт на 1 л.

Освітлення для акваріуму

3. Фільтр. Прилад необхідний для підтримання чистоти у акваріумі. За методом розміщення він може біти внутрішнім або зовнішнім. За способом очищення води фільтри діляться на механічні, які видаляють сміття із води, біологічні — здійснюють видалення із води небезпечних токсичних речовин, а також хімічні, які поглинають отруйні речовини, фосфати, нітрати та амоній.

Акваріумний фільтр

4. Терморегулятор. Цей прилад дозволяє підтримувати оптимальний температурний рівень протягом року у будь-яку погоду. Потужність обладнання обирається відносно до об’єму резервуару: чим він більший, тім більш потужніший потрібен терморегулятор.

Терморегулятор для акваріуму

5. Засоби чистки. Аби підтримувати воду в акваріумі весь час чистою, необхідно застосовувати спеціальні засоби. Всі вони розділені на категорії: засоби для очищення рідини від помутніння, для лікування рибок, для стабілізації хімічних показників води, для акваріумних рослин, особливі товари для очищення води з-під крану.

Засоби очищення води в акваріумі

Сучасне устаткування дозволяє контролювати та підтримувати на оптимальному рівні всі найважливіші показники у акваріумі.

Запуск акваріума: інструкція та важливі моменти

Багато для кого запуск акваріума — це наповнення резервуару водою та введення в неї нових мешканців. На справді все набагато складніше. Процедура проходить у сім етапів і кожен є важливим, адже дозволяє створити задовільні умови для проживання та підтримання міцного здоров’я водних представників. Отож, давайте розглянемо, як правильно запустити акваріум поетапно:

  1. Обираємо місце для скляної конструкції. Якщо вона призначається іншій людині у якості подарунку, потрібно проаналізувати, куди вона зможе її встановити. Такі розрахунки дозволять придбати виріб, який підходить по формі — в куток, трапецієподібний, округлий чи прямокутний, а також по об’єму — 5, 10, 15, 25, 40 і більше літрів.
  2. Встановлюємо фон. Застосовується спеціальна декорація, яка дозволяє створити ту чи іншу атмосферу. Задній фон акваріума може бути витриманий у різних темах, наприклад, річка, море, ліс, підводний світ, водоспад.
  3. Укладаємо ґрунт — дозволяє створити відповідний мікроклімат. Попередньо його потрібно промити і тільки після цього поміщати у резервуар.
  4. Розміщення елементів декору. Така підготовка акваріума сподобається навіть дітям. Обов’язково мусять бути укриття у вигляді будиночків для рибок. Темні місця необхідні їм для відпочинку та почуття себе у безпеці. Слід використовувати камені і коряги, керамічні горщики, штучні водорості та інші рослини. Розміщення рослин має бути таким, аби вони не закривали передню стінку ємкості.
  5. Встановлюємо обладнання — обов’язково потрібно доповнити акваріум фільтром для очищення води, компресором, аератором для насичення води киснем, приладами освітлення та нагрівником для води.
  6. Заповнюємо водою. Можна залишити звичайну воду на 24 години, щоб вона відстоялася. Для великої ємності краще придбати садовий шланг для наповнення його водою. Маленькі конструкції можна заливати й за допомогою звичайного відерця.
  7. Створення відповідних умов. Не слід запускати мешканців у воду одразу після заповнення резервуару. Робити це можна лише через декілька днів, коли випариться хлор, на дно осядуть важкі метали і з’являться корисні бактерії, необхідні для перетворення небезпечних нітритів у нітрати.

Тільки після цього можна запускати рибок до їх нового житла та насипати у воду спеціальний корм для акваріумних риб.

Запуск маленького акваріума або великого — схема підготовки однакова, адже місія тут одна: створити сприятливі умови для існування водних представників флори та фауни у домашніх умовах.

Маленький акваріум
Маленький акваріум

Проте для новачків не рекомендовано запускати маленький акваріум, бажано акваріум об’ємом від 100, а краще від 200 літрів.

Приклад маленького акваріуму

Правила догляду за акваріумом

Кожен тиждень необхідно витрачати хоча б 20-30 хвилин на чистку ґрунту та скла. Окрім того, необхідно міняти воду та корм у автогодівниці. Контроль параметрів води та догляд за рослинами — 1-2 рази на тиждень. Розглянемо детальніше схему догляду за акваріумом:

  1. Підміна води. Кожні 7 днів потрібно підмінювати 20% від усього об’єму води у резервуарі. Для цього потрібно брати спеціальну очищену воду. Якщо доливається звичайна вода з-під крану, її потрібно очистити професійними засобами, наприклад, як Tetra Aqua Safe. Засіб для підготовки акваріумної води
  2. Заміри показників води. Використовуються спеціальні тести на загальну жорсткість води GH, карбонатну жорсткість КН, кислотність РН, вміст заліза Fe, нітратів NO2, нітритів NO3, аміаку NH3/Nh4, хлору, вуглекислого газу та рівень насиченості киснем. І це тільки основні із параметрів, які можна перевірити через професійні прилади — тести.Тести стану води в акваріумі
  3. Годування риб. Щоб підтримувати високу якість води, необхідно правильно годувати рибок. Для цього краще за все брати сухі різновиди корму. Вони краще засвоюються водними жителями. Невеличка порція корму декілька разів на день, що поглинається рибами за 2-3 хвилини — цього буде цілком достатньо.
  4. Догляд за рослинами. Має бути підкореневим, коли очищується ґрунт від різних видів забруднювачів та зменшується рівень нітратів. Для цього використовується сифон.
  5. Чистка стінок. За допомогою професійних засобів необхідно очищувати скло акваріуму від дрібних органічних суспензій, залишків корму та інших частинок бруду. Засіб очищення стінок акваріуму

Догляд за акваріумом у домашніх умовах повинен починатися із зливу води. Тільки після цього можна перейти до миття скла спеціальними екозасобами, інших елементів, прикрас та рослин. Миття фільтру потрібно проводити раз у місяць.

Догляд за акваріумом

Висновки

Акваріум у подарунок — ідея оригінальна, проте не для кожного вона є вдалою. Щоб зрозуміти, чи варто придбати такий декоративний презент коханій людині, другу чи родичу, краще за все проаналізувати його стиль життя і власні фінансові можливості. Якщо покупка є виваженим рішенням, тоді потрібно обрати вид акваріуму, підготувати його для заселення новими мешканцями до моменту, коли вода відстоїться і буде сформована сприятлива екосистема. Останній етап — вибір та покупка рибок, які б ужилися між собою. На цьому все! Подарунок готовий для того, аби приємно вразити свого нового власника.




Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.