Please enable JS

Аналіз кліматичних особливостей в Україні у 2014р.

Аналіз кліматичних особливостей в Україні у 2014р.

/ SinoptikOdUa/Особливості погоди

Клімат є одним з найголовніших з чинників, що впливає на розвиток туристичного бізнесу у конкретному регіоні, а саме на сезонність туристичних потоків та величину туристичного трафіку. Клімат, погодні умови мають визначальний вплив на розвиток масового туризму. Відомо, що в Україні відбуваються довгоперіодні зміни мтеорологічних показників, при цьому часто піднімають питання зміни клімату. В даній статті наводяться основні результати аналізу кліматичних показників в Україні за 2014р., що виконаний працівниками Центральної геофізичної обсерваторії м. Києва (Праці Центральної геофізичної обсерваторії, Київ, 2015 р.)

За даними Всесвітньої Метеорологічної Організації 2014р. визнано найтеплішим на Землі після 2010 р. та найтеплішим на Північній півкулі, але в Україні він поділив 3–6-те місця серед найтепліших, його середня температура становила +9,8 °С, що на 1,6 °С вище за кліматичну норму. У Києві за середньорічною тем­пературою повітря 9,4 °С, яка майже на 2 градуси перевищила кліма­тичну норму (1961–1990 рр.), 2014 р. поділив 5–9-те місця серед найтепліших років, до речі, повторив результат попереднього року. Минулий рік не відзначився значною кількістю температурних ре­кордів, їх було лише 17, приблизно стільки, скільки і у 2013 р. Найврожайнішим на рекорди був грудень, їх зафіксовано 7, і всі вони перевищували попередні максимуми, що є переконливим свідченням глобального потепління, що триває.

Підвищення темпратури за кліматичну норму у Києві

Загалом зима в Україні, як і в останні роки, була теплішою на 1,8 °С, а у Києві – теплішою за норму аж на 2,2 °С через аномаль­но теплий лютий, його відхилення від кліматичної норми станови­ло 3,0 °С по Україні та 3,7 °С по Києву, хоча грудень 2013 р. і сі­чень 2014 р. були також теплішими за кліматичну норму.

Таку аномальність лютого підтверджує його температурний рекорд мак­симальної температури повітря +10,4 °С 21 лютого, який зафіксува­ла метеостанція Центральної геофізичної обсерваторії на проспек­ті Науки. Минулорічний січень встановив черговий рекорд місяч­ної амплітуди температури повітря. Адже 9 січня було зафіксовано +8,2 °С, а 30 січня мінімальна температура вже опустилась до -23,4 °С, тобто амплітуда дорівнювала аж 31,6 °С.

Кількість опадів за зиму була недостатньою на всій території нашої країни.

у столиці її недобір становив 78 мм. від норми, оскіль­ки усі місяці виявилися дефіцитними на опади, особливо грудень, на відміну від 2013 р., коли випала рекордна кількість опадів за місяць – 133 мм (2,5 норми).

Розподілення атмосферних опадів за часом

На фоні підвищеної температури повітря протягом усіх місяців року, крім жовтня та листопада, різко виділяється березень – температура була суттєво вищою за кліматичну норму по Україні на 5,1 °С, а по Києву аж на 6,1 °С. Цей місяць став найтеплішим по всій території України, а у столиці – другим після березня 1990 р. Саме у березні у Києві відмічено три температурні рекорди, коли у столиці було зафіксовано найтепліші ночі з 1881 р.: 11 березня нічна температура не опустилась нижче +4,4 °С, 26 березня досягла +7,0 °С, у той день була перевищена й середньодобова температура, яка піднялась до позначки +13,2 °С.

Унаслідок аномального березня весна 2014 р. увійшла у кліматичний літопис найтепліших з 1881 р. як по Україні, так і у столиці.

Ця весна серед усіх сезонів року має найбільш позитивне відхилен­ня від норми, а саме +2,8 °С по Україні та 3,1 °С у Києві, де вона розпочалась уже 9 лютого, коли середньодобова температура пере­йшла через нуль градусів у бік позитивних значень температур (досі найтеплішою залишалася весна 1975 р.).

Необхідно зазначити, що у Києві місячна кількість опадів у травні була найбільшою з 1891 р. і становила 172 мм., що відповідає аж трьом місячним нормам.

Особливістю 2014 р. є дефіцит опадів протягом усіх місяців, крім травня.

В листопаді їх випало найменше — тільки 26% кліма­тичної норми. Тому, підводячи підсумки, можемо сказати, що в Україні випало 93% опадів річної норми, а у столиці – 84% опадів. Такий недобір опадів спричинив обміління річок і негативно впли­ває на виробіток гідроенергії, яка так необхідна у пікові наванта­ження на енергосистему України. Минулорічна метеорологічна вес­на у столиці, на відміну від двох попередніх, виявилася доволі за­тяжною – вона тривала 3 місяці і шість діб.

Осінь загалом на всій території України і по Києву мали найменше серед усіх сезонів позитивне відхилення від норми, яке становило лише 0,2 °С, що можна вважати практично нормою.

Грудень як перший зимовий місяць розпочався морозною по­годою, але надзвичайно тепла погода, як для зими, у період з 21 по 25 грудня, коли було зафіксовано найбільшу кількість температур, них рекордів року (7), привела до того, що він став також теплцщщ за норму на 0,2 °С. 20 грудня спостерігали найтепліші ніч (+2,9 °С) і день (+6,0 °С); 23 грудня стовпчик термометра піднявся до +9,1 °С, що вплинуло на температуру ночі 24 числа (+4,5 °С). Усі три добові параметри температури було перевищено 25 грудня: ніч +3,8 °С день +6,2 °С, абсолютний максимум +8,2 °С. На жаль, грудень був досить сухим – випала половина місячної норми опадів – 28 мм.

0 1


Схожі записи


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.